O NAS

KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO MOŠČANCI

Je bilo ustanovljeno 3.8.1996. Namen društva presega uresničevanje interesov njenih članov in deluje v javnem interesu na področju ustvarjanja, posredovanja in varovanja kulturnih vrednot. Cilji Društva:izvajanje kulturne dejavnosti doma in v tujini, izvajanje kulturno etnološkega izročila in nadaljevanje tradicije, razvijanje dejavnosti,  programov in projektov na področju kulture in turizma, izvajanje kulturne vzgoje in izobraževanja, ustvarjanje pogojev za čim širšo dostopnost kulturnih dobrin, varovanje naravnega okolja, naravne in kulturne dediščine.

Folklorna Skupina KTD Moščanci

Folklorna skupina trenutno šteje 6 plesnih parov, katerih oblačilni videz izhaja iz obdobja, ko so se plesali svatovski plesi, in je narejen na osnovi strokovnih raziskav. Je namreč rekonstrukcija prazničnega oblačilnega videza območja občine iz obdobja okoli leta 1920. Prav tako uporabljamo še delovna oblačila in zadnji nekaj let še sodobna oblačila, ki se lepo podajo k sodobnim plesom. Delujemo že 24 let in plešemo goričke plese, saj poiskušamo z različnimi idejami in projekti aktivno sodelovati na področju kulture s poudarkom na ohranjanju plesne kulturne dediščine Goričkega, prav tako pa gremo s časom naprej in se izobražujemo ter izvajamo še sodobne plese.

Naši muzikanti so: Niko Pelc – harmonika, Davorin Kianec – klarinet, Zora Vrečič – violina in Borut Kianec – kontrabas.

Mentorica: Dragica Kolarič

Vodja skupine: Sandi Srkoč

nastop

Ženska vokalna skupina Zarja

zarja

Povsod glasba, glasba. Ko človeka prevzame, sta neločljiva. In tako pretečejo leta in za njimi ostajajo spomini – prijetni, veseli, nepričakovani, žalostni, trpki. Če si vesel in poješ vesele pesmi, če se smejiš in se pesem smeje s teboj, če si srečen in glasno zavriskaš, če si zaljubljen in poješ ljubezenske pesmi, če si obupan in poješ obupane pesmi, če si pijan in poješ pesmi pijancev, če skozi meglo pogleda sonce in te poljubi, če novi dan prinese novo rojstvo in te obogati; skratka pesem je srce, če ga imaš, in živela bo večno.

Vokalna skupina Zarja je nastala leta 1997, takrat še pod imenom Pevsko društvo Puconci, na pobudo ljubiteljic ubranega petja, ki so prišle dobesedno z vseh vetrov, nekatere so pele v cerkvenem zboru, druge v zboru medicinskih sester, nekatere pa so bile začetnice. Namen skupine je ohranjati, posredovati slovensko pevsko kulturo in jo dvigniti na višjo raven.

Na vrsti so novi koncerti in nastopi. Pohvale, pobude in kritike jih spodbujajo k temu, da toliko rajši gojijo kulturno dediščino. Vesele so vsakega vabila, saj jih nastopi in pozitivni odzivi občinstva spodbujajo k dobremu petju in uveljavitvi na zborovskem področju.

Mentor: Jožef Slaviček

Vodja skupine: Polonca Rogač

Pevke ljudskih pesmi Irmice

Naše pevke pojejo ljudske in pripovedne pesmi iz Prekmurja, ter pripovedke v domačem prekmurskem narečju, ki so se nekoč pripovedovale na skrajnem severovzhodu države, torej na levem bregu reke Mure. Delujejo že 11 let in so v tem času zabeležile dobre ocene s strani strokovnjakov, ki se ukvarjajo z ljudskim izročilom in ljudsko glasbo. Podobne pozitivne ocene so prejele tudi s strani ostalih glasbenikov ter tudi laične publike, saj uspešno ohranjajo ljudsko izročilo preprostega prekmurskega človeka.

Mentorica: Valerija Žalig

Vodja skupine: Valentina Murgelj

irmice
Irmice